Forum służy do prowadzenia rozgrywek PBF. Powstało w zamyśle grania w RPG tekstowe.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jedyna droga prowadząca do miasta. Ciągnie się od Orthondu na zachód, przez cały Złamany Przylądek.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
A Game Of Thrones - #1Stark #2Martell
Koło południa długiej i nurzącej podróży, Bartłomiej zatrzymał się w małej altance, postawionej dla zmęczonych podróżnych. Wziął swój plecak i wyjął z niego kanapki.
Na lewo od nich znajdowało się morze. Niedaleko znajdowała się samotna wyspa, na którą można by nawet dopłynąć stamtąd wpław.
- To Lisie Oko.
Z kolei po prawej rozciągały się ponure bagna Daverlandu.
- Tak w sumie wygląda cała ta droga - nic ciekawego. Za jakieś pięć-sześć mil są ruiny jednej z pierwszych ludzkich osad. Jak się sprężymy, dotrzemy tam przed zmrokiem. Jeśli oczywiście chcesz tam iść...
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
- Czemu nie? Może znajdziemy coś fajnego po drodze. Może jakieś fajne zabytki o wierzeniach przedzakonnych, a może coś o życiu ludzi przed Imperium.... albo po prostu coś cennego.
Bardzo głęboki cytat który pokazuje jakim to ja jestem filozofem i dużo wiem o życiu oraz ukazujący moje zdolności szukania informacji w google.
Zbliżali się już do wioski. Słońce powoli chyliło się ku zachodowi. Miejscowość okazała się stara i opuszczona. Nic w niej w zasadzie nie było, poza paroma walącymi się chatkami. Nad morzem znajdował się mały pomost, z mocno spróchniałego drewna. Nad nim miejscowość miała ledwie cztery małe chatki, kryte słomą, a w centrum małą kapliczkę, poświęconą starym ludzkim bóstwom.
- Chcesz pewnie zobaczyć co tu jest, a może coś Ci opowiedzieć? Mamy czas, w dalszą drogę wyruszymy pewnie jutro. Rozejrzyj się jak chcesz, a ja na razie rozłożę namiot.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
-Najpierw się rozejrzę po okolicy.
Zana postanowiła się rozejrzeć po domkach stojących nad pomostem. W tym celu zapukała do drzwi chatki, a w przypadku braku odpowiedzi weszła do środka i rozejrzała się po wnętrzach. Sprawdziła też kapliczkę. Gdy już/jeżeli (kto wie co ciekawego może znaleźć) skończyła oględziny, wróciła do Bartka, pomogła rozstawić namiot i postanowiła spytać się go:
- Co to właściwie za wioska?
I, gdy Bartosz skończył mówić o niej, kontynuowała:
- Co wiesz o Lisim Oku?
Bardzo głęboki cytat który pokazuje jakim to ja jestem filozofem i dużo wiem o życiu oraz ukazujący moje zdolności szukania informacji w google.
W domku znajdowały się stare przedmioty użytku domowego. Kilka najprostszych wędek, kilka glinianych, starych garnków. Prawdopodobnie mogły mieć sporą wartość u jakiegoś kolekcjonera starej sztuki.
W kapliczce znajdował się srebrny posążek starego bożka (którego Zana nie mogła rozpoznać) oraz dwa małe różańczyki z barwnych korali.
Wracając do Bartka zauważyła także na ziemi ślady po poczerwienionej kredzie.
- Ta wioska? Żadna szczególna. Kiedyś było tu sporo wiosek rybackich, zanim założono Brimstone. Większość została zniszczona przez ataki demonów z bagien. Ta, szczęśliwie, nie. Rzadko ktoś tu przychodzi, czasem przyprowadzam tu tylko Ruperta. Lubi tu przesiadywać. Często sam. - akurat rozłożyli namiot. Bartek miał też zebrany chrust, więc zaczął rozpalać ognisko. - Lisie Oko to stara wyspa; według legend pierwsze miejsce, gdzie wylądowali ludzie. Obecnie opuszczona, ciężko tam dopłynąć, bo jest sporo skał. Jest tam świątynia słońca, jedno z miejsc kultu rodzimowierców. Obecnie chyba niezamieszkana.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
-Słyszałam różne plotki, na przykład że w Lisim Oku swoją siedzibę mają piraci. Co o tym pan sądzi?
- Hmm... Nie mam pojęcia. Jest taka szansa, ale, jak mówiłem, wyspa jest otoczona licznymi skałami i ciężko byłoby się tam dostać. Ale jeśli znaleźliby tam drogę, to faktycznie byłaby to dobra kryjówka.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
-Myślę że moglibyśmy dopłynąć tam wpław z tamtej altanki. Nie wyglądało to na jakąś morderczą odległość...
- Jeśli chcesz, to można spróbować, wydaje się wykonalne... Ale może jutro, teraz jest już późno? - mówiąc to, skończył ostatnie przygotowania w rozbijaniu obozu. Słońce stało nad horyzontem, tuż nad taflą morza. Ostatnie tylko promyki towarzyszyły światłu z ogniska. - Przydałoby się jeszcze jakoś zabezpieczyć nasz obóz. Obok wszakże bagna, jakieś kreatury mogą nam zakłócać spokój.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
- Może do tego celu znajdzie się coś w domach. Poza tym proponuję ustawienie wart. Można by też zrobić coś w rodzaju alarmu, np. przywiązać dzwoneczki do sznurka i rozstawić je dookoła obozu. Jak ktoś się o nie potknie to rozejdzie się hałas, my będziemy wiedzieć że coś nadchodzi.
- Tak, myślę, że to dobry pomysł. To ja na razie rozstawię te dzwonki, a ty pójdź jeszcze przeszukać te domy, zgoda? A warty możemy zmieniać co dwie godziny, ja mogę zacząć.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
Zana poszła przeszukać domki w poszukiwaniu rzeczy przydatnych do zabezpieczenia obozu lub w innych fajnych celach.
Zana znalazła i zebrała dokładnie to samo, co poprzednio. Przyjrzała się też lepiej śladom po kredzie, które okazały się układać w kształt pentagramu.
W tym czasie Bartek wszystko rozłożył i przygotował.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
Zana pożegnała się z Bartkiem i poszła spać w oczekiwaniu na swoją wartę.
W czasie nocy nie wydarzyło się nic nadzwyczajnego i Zana i Bartek wstali rano, gotowi do drogi.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
- To co, ruszamy na Lisie Oko?
Bartek zgodził się i, po zjedzeniu odpowiedniego śniadania i zebrania obozowiska, ruszyli w powrotnym kierunku. Bez żadnych dodatkowych przygód, koło południa, znaleźli się w miejscu, gdzie zatrzymali się dzień wcześniej i skąd mieli najbliżej na Lisie Oko.
- Dobrze, to co teraz? Chcesz płynąć wpław?
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
- Innego wyjścia chyba nie ma. Nie widziałam żadnej łódki...
Bartek bez oporu się zgodził i wskoczyli do wody. Bartkowi było wyraźnie zimno, Zana nie zwracała na to uwagi. Do wyspy dzieliło ich jakieś ćwierć mili, toteż szybko tam dopłynęli. Ku ich zawodzie jednak, wybrzeże okazało się składać z kilku samotnych skał i wysokiego na jakieś dziesięć jardów klifu.
Lesser Evil - Mistrz Gry
War of Shadows - Hasimir
- Masz jakiś inny pomysł, poza opłynięciem tej wyspy w poszukiwaniu dogodnego wejścia?
Strony: 1